7. Voeg de bloem toe aan de inhoud van de steelpan, roer door de boter en uitjes heen laat de bloem een minuut zachtjes fruiten en giet dan langzaam de hete marinade erbij terwijl je met een garde roert.
8. Voeg de tomatenblokjes tomaten, de achtergehouden groenten en de aromaten uit de marinade toe. Breng kort aan de kook, zet het vuur dan laag, dek af en laat 1 uur heel zachtjes sudderen, roer een paar keer tijdens het koken.
9. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de plantaardige runderreepjes en de plantaardige spekjes (indien gebruikt) op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren, ca. 4 minuten.
10. Roer dit voorzichtig door de saus, samen met de olijven, en laat nog 15 minuten afgedekt sudderen op een heel zacht vuurtje.
11. Verwijder de sinaasappelschil en het bouquet garni. Proef en breng indien nodig op smaak.
12. Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen, polenta of coquillettes, knapperig brood en een glas Côtes du Rhône.