Boeuf à la provençale

Met PLNT 100% plantaardige runderreepjes en voorgebakken spekjes

Ingrediënten

Bereidingswijze

1. Doe de plantaardige runderreepjes, het bouquet garni, de sinaasappelschil, de wortels, de halve ui met de kruidnagels, de rode wijn en versgemalen peper in een grote kom. Dek af en laat een nacht marineren.
2. Haal de groenten en aromaten de volgende dag uit de marinade en leg ze in een kom bekleed met keukenpapier of een schone doek en dep goed droog.
3. Haal de plantaardige runderreepjes uit de marinade, houdt de marinade apart en leg de runderreepjes in een kom bekleed met keukenpapier.
4. Zet de runderreepjes terug in de koelkast.
5. Doe de marinade (zonder de groenten en de aromaten) in een steelpan en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat 5 minuten zachtjes koken, zonder deksel.
6. Smelt intussen de plantaardige boter in een pan met zware bodem en fruit de gesnipperde ui (samen met de halve ui, ook gesnipperd, de kruidnagels verwijderd) en knoflook zachtjes glazig in ca. 5 minuten.
7. Voeg de bloem toe aan de inhoud van de steelpan, roer door de boter en uitjes heen laat de bloem een minuut zachtjes fruiten en giet dan langzaam de hete marinade erbij terwijl je met een garde roert.
8. Voeg de tomatenblokjes tomaten, de achtergehouden groenten en de aromaten uit de marinade toe. Breng kort aan de kook, zet het vuur dan laag, dek af en laat 1 uur heel zachtjes sudderen, roer een paar keer tijdens het koken.
9. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de plantaardige runderreepjes en de plantaardige spekjes (indien gebruikt) op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren, ca. 4 minuten.
10. Roer dit voorzichtig door de saus, samen met de olijven, en laat nog 15 minuten afgedekt sudderen op een heel zacht vuurtje.
11. Verwijder de sinaasappelschil en het bouquet garni. Proef en breng indien nodig op smaak.
12. Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen, polenta of coquillettes, knapperig brood en een glas Côtes du Rhône.

Dit recept is ontwikkeld voor de Vegan Academy door Paola Westbeek. Foto gemaakt door Hans Westbeek.